Bouwen met hout: alle opties op een rijtje

Houtbouw is niet meer weg te denken uit de woningbouw. Strengere milieu- en energienormen maken van houtbouw het bouwmateriaal bij uitstek voor het bouwen van nieuwe woningen, uitbreidingen of renovaties.

Er zijn verschillende soorten van houtbouw, die worden opgedeeld in twee grote categorieën: skeletbouw en massiefbouw.

Houtskeletbouw

Zoals de naam het al zegt wordt er een houten skelet gebouwd. Dit skelet brengt de verticale belasting op van verdieping en dak. Tegen dit skelet worden platen bevestigd die de horizontale belasting van bijvoorbeeld wind opvangen.

Houtskeletbouw laat u toe om zeer doorgedreven te isoleren, waardoor het vaak wordt overwogen voor het bouwen van passiefwoningen.

De afwerkingsmogelijkheden zijn dezelfde als bij traditionele bouw: baksteen, buitenpleister, … Langs de buitenkant ziet u dus geen verschil. De binnenkant wordt meestal afgewerkt met gipsplaten.

Massieve houtbouw

Massieve houtbouw is overgewaaid vanuit landen als Duitsland en Zwitserland, en wint meer en meer aan interesse bij architecten en bouwheren.

CLT (Cross Laminated Timber)

cltCLT is een veelbelovende techniek die steeds populairder wordt vanwege de flexibiliteit, snelheid en afwerkingsmogelijkheden. CLT planken zijn samengesteld uit verschillende houten lagen die kruiselings aan elkaar worden verlijmd. Afhankelijk van de draagkracht die nodig is zullen er 3 tot 7 lagen verlijmd worden.

Dankzij de isolerende eigenschappen van het hout, in combinatie met extra isolatie aan de buitenkant behaalt u al snel de allerhoogste isolatiestandaarden.

Omdat de panelen bij productie in de fabriek al op maat worden gezaagd lijkt het plaatsen van een woning in CLT op een grote 3D puzzel. Het grote voordeel hiervan is dat de bouw zelf slechts enkele dagen in beslag neemt en dat er al snel aan de afwerking begonnen kan worden.

Bouwen met hout biedt heel wat mogelijkheden

Houtbouw is niet alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen, het wordt ook steeds meer gebruikt bij renovaties of uitbreidingen aan een bestaande woning.

Alle voordelen van bouwen met hout op een rijtje:

  • Hout is milieu en energievriendelijk. Het is 100% recycleerbaar en het hout dat wordt gebruikt wordt op een duurzame manier opnieuw aangeplant
  • Hout isoleert veel beter dan traditionele bouwmaterialen als baksteen of beton.
  • Snel: afhankelijk van de techniek staat een huis binnen enkele dagen of weken recht
  • Omdat het hout zo licht is heeft het minder fundering nodig
  • Flexibel: uitbreiden, renoveren, optoppen, … houtbouw is zeer flexibel in te zetten.

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten die in acht genomen moeten worden wanneer u kiest voor bouwen met hout. We denken hierbij aan akoestische isolatie die bij houtbouw minder goed presteert dan bij traditionele bouwmaterialen.

Er bestaan heel wat manieren om dit toch weg te werken of in te perken, bespreek dit daarom zeker met uw architect, uw aannemer of ons.

Interesse in onze mogelijkheden voor uw nieuw bouwproject?

Vertel ons over uw plannen! Woodyhomes geeft u de juiste raad en helpt u uw wensen waarmaken binnen het vooropgesteld budget.