Waarom hout?

HOUT, EEN VERSTANDIGE KEUZE

Hout heeft eigenschappen die er een uitstekend bouwmateriaal van maken. Het is sterk en flexibel tegelijkertijd, het maakt het mogelijk structuren op maat uit te werken, dragende muren te verwijderen door ze te vervangen door balken of palen of ook massieve muren te bouwen die constructies met verschillende verdiepingen mogelijk maken.

Maar deze troeven beperken zich niet enkel tot de constructie zelf.
Een houten huis biedt eveneens tal van voordelen voor wie ervoor kiest om er dagelijks in te wonen:

EEN GOEDKOPE EN DUURZAME KEUZE 

Hout biedt bijzonder interessante thermische prestaties. Het is een uitstekende isolator die het mogelijk maakt de verwarmingsfactuur aanzienlijk te verlichten. Bovendien kunnen houtstructuren erg snel gemonteerd worden. Dankzij het prefabricatiewerk dat vooraf in de werkplaats verricht wordt, is de werftijd veel korter dan bij een traditionele bouw, en ligt de kostprijs van de constructie gevoelig lager. De houtstructuren zijn duurzaam en vormen een investering in en voor ons erfgoed. Heel wat vakwerkhuizen en massief houten gebouwen hebben in onze buurlanden de eeuwen doorstaan, zij getuigen van een lange levensduur.

In tegenstelling tot wat men zou denken is hout bijzonder brandbestendig. De thermische geleiding is erg laag wanneer het verbrand wordt. Bij brand zal een houtskelet beter bestand zijn dan een structuur in beton of staal. Hout is een gezond materiaal dat het comfort van een woning verbetert. De lucht in een houten huis is droger, wat beter voor de gezondheid is en het risico op allergieën verkleint. De hoge prestaties van de technische oplossingen zorgen voor een goede akoestiek.

Van alle materialen die gebruikt worden in de bouw is enkel hout een hernieuwbaar materiaal en dit wanneer het op een duurzame manier gebruikt wordt (labels zoals PEFC, FSC…). Het gebruik van hout in de massieve muren zorgt er eveneens voor dat de CO2 in het hout geïsoleerd wordt, waardoor de energetische impact, die nodig is om de materialen te produceren, en in vergelijking met beton al minimaal is, tot nul herleid wordt. Een algemene analyse van de levenscyclus van houten woningen leert ons dat we de impact op de opwarming van het klimaat met 17,2% kunnen verminderen door te bouwen met hout.

Huizen in hout hebben een uitstekende ecologische voetafdruk in het verminderen van CO2 uitstoot. Dat geldt nog meer voor structuren in hout die door Woodyhomes ontwikkeld werden. Wij doen beroep op plaatselijke bevoorrading en geven de voorkeur aan korte cycli. De productie van constructiesystemen in hout zorgt eveneens voor 100% hernieuwbaar afval. De energiefactuur om hout te produceren, te bewerken en te vervoeren ligt vele malen lager dan die van andere bouwmaterialen. Hout biedt burgers die begaan zijn met het milieu de mogelijkheid om hun woning af te stemmen op hun ecologische waarden.

Interesse naar wat we voor u kunnen betekenen?

Vertel ons over uw plannen! Woodyhomes geeft u de juiste raad en helpt u uw wensen waarmaken binnen het vooropgesteld budget.